Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Het Dossier

(2 klantbeoordelingen)

19.95

Na haar debuut Vrij uitzicht, dat vele nominaties in de wacht sleepte, komt Anya Niewierra nu met Het Dossier. De ingrediënten – de voormalige DDR, kunstvervalsing van belangrijke expressionisten én een orgaanroof – zijn door Niewierra subtiel in elkaar vervlochten tot dé ultieme thriller.

Categorie:

Beschrijving

Na haar debuut Vrij uitzicht, dat vele nominaties in de wacht sleepte, komt Anya Niewierra nu met Het Dossier. De ingrediënten – de voormalige DDR, kunstvervalsing van belangrijke expressionisten én een orgaanroof – zijn door Niewierra subtiel in elkaar vervlochten tot dé ultieme thriller. Voor ons als uitgeverij stond al vast na Vrij uitzicht: het is niet de vraag of Niewierra een plaatsje gaat verwerven tussen de groten in de misdaadliteratuur, maar wanneer. Met Het Dossier zien we die verwachting bevestigd. Verkoopkanon Marion Pauw was eerder ambassadeur voor Vrij uitzicht; de koning van de Nederlandse misdaadliteratuur Tomas Ross zal dat zijn voor Het Dossier. Hij zegt over Het Dossier : ‘een parel binnen de Nederlandse misdaadliteratuur’.

Extra informatie

Auteur

Anya Niewierra

ISBN

9789085164210

NUR

305 – Literaire thriller

Omvang (pagina's)

320

Uitvoering

Paperback

2 beoordelingen voor Het Dossier

 1. Marc-Jan van Dam

  at een fantastisch verhaal! Zeker het origineelste verhaal dat ik ooit gelezen heb. Het verhaal speelt zich in 2014 maar grijpt steeds terug op de periode waarin Josta in de DDR woonde en ‘werkte’. Met een criminele daad waarover ik niet heel vaak een verhaal gelezen heb, orgaanroof, zet Niewierra hier een enorm goede literaire thriller neer. Een misdaad in het nu die verband houd met Josta’s tijd in de DDR en haar bezigheden van toen. Het verhaal wordt verteld vanuit Josta maar af en toe komt er een schuingedrukt, kort hoofdstukje tussendoor waarin iemand zijn kant van het verhaal verteld aan enen Emma. Deze hoofdstukjes zijn ook op een ander manier genummerd, met Romeinse cijfers. Aan deze schuingedrukte stukjes moest ik eerst erg wennen, maar al gauw vond ik ze erg van waarde voor het verhaal. Al helemaal toen ik erachter kwam, wat de bedoeling was  van deze stukken (echte thriller reden!). De term Literaire Thriller staat er niet voor niets op. Dit is een boek dat ik op mijn literatuurlijst mag zetten voor mijn mondeling in mijn examenjaar. En dat ga ik misschien ook wel doen!
  Ik geef Het Dossier vijf hele sterren!

 2. Ad Borsboom

  Wat ik zou schrijven als ik – na een leven van wetenschappelijke recensies – nu een keer een literaire thriller kort mocht beoordelen.
  Wel, dit:

  ‘Ik hou van verhalen die uit verschillende lagen (domeinen) zijn opgebouwd. Vooropgesteld dat die naadloos in elkaar overvloeien en daarmee het plot naar een hoger niveau tillen – en dus diepgang geven. Dat is precies wat Anya Niewierra met succes volbracht heeft.

  De lagen in dit boek zijn:
  *het verhaal en spannend plot rond het leven van Josta Bresse zelf;
  *de –vaak schijnwereld- van de internationale kunsthandel;
  *de beklemmende omgeving van de DDR voor – en zelfs lang na – de val van de Muur.

  Deze drie domeinen lopen als vanzelfsprekend door het hele boek zonder dat het verhaal ook maar ergens nodeloos onderbroken wordt of aan spanning inboet.
  Dat bereikt de auteur met de knap gekozen structuur waarmee ze haar verhaal construeert: de gebeurtenissen en overpeinzingen in wat wij antropologen ‘de etnographic presence’ noemen, wisselt ze af met relevante, nieuwsgierig makende en bij tijd en wijle gruwelijke flash backs. Die verschaffen de lezer de noodzakelijke verklaringen van nog niet opgehelderde voorvallen en bouwen de spanning geleidelijk maar onverbiddelijk op.
  Ook de in italic geprinte intermezzo’s van Josta’s griezelige ondervrager worden ingenieus door het verhaal heen geweven en komen naarmate het plot zich ontvouwt steeds dichter bij het moment van nu (die ‘ethnographic presence’).
  De realistische, bijna documentaire context van kunstvervalsing en DDR verschrikkingen vormt daarbij het ongemakkelijke achtergronddecor dat de spanning van het verhaal optilt naar een even ingenieuze als emotionele climax.

  Last but not least mag het boek zeker ook aanspraak maken op literaire kwaliteiten.’

  Das war es, fünf Sternen!

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *